söndag 3 juni 2012

4 juni - Maria

Nu är sommaren här!

Vi har haft en spännande fortbildningsdag med inbjudna föreläsaren Ingrid Lingmark, som vi diskuterade med angående olika problem man kan få i hundgrupper och hur man kan lösa dem. Ingrid har jobbat med problemhundar i en massa år och samarbetar med bland andra Anders Hallgren. Hon var inne på samma linje som vi vad gäller att föröka lösa orsaken till problemet i stället för att försöka straffa bort symtomet. På det sättet minskar man stress i hundgrupperna, vilket leder till gladare och tryggare hundar, som fungerar bättre i grupp. Om man i stället bara straffar symtomet, tex sprutar vatten på en hund som skäller, så botar man inte stressen utan tvingar hunden att ge utlopp för den på annat sätt. Ofta genom aggressiva tendenser mot andra hundar eller liknande. Man har också i studier sett att inre organ far väldigt illa av att hunden utsätts för ständig stress, vilket bland annat kan leda till för tidig död. Det känns alltså extremt viktigt att ha en väl genomtänkt träningsplan!

Vi hoppas att fler hunddagis börjar tänka som vi och vill gärna komma i kontakt med andra som vill utbyta idéer om detta. Än så länge verkar det vara otroligt få som jobbar på detta sätt praktiskt, men vår förhoppning är att hundägare börjar ställa större krav och inte nöjer sig med att få hem en hund som är strykrädd, rädd för vattensprutor eller verkar rädd för dagisfröken. Så ska det inte vara!!!
Ställ krav på schysst hundhantering och kan dagiset inte ge det - byt dagis. Förhoppningsvis leder det till att branschen måste genomgå en förändring. För i ärlighetens namn tror jag inte att det är så många hundägare som vill se sina älsklingar behandlas illa på daglig basis.

Av vår fortbildningsdag fick vi nya idéer om bland annat att se till att vissa hundar i ännu högre grad får vara ifred och i lugn och ro, olika sätt att avleda unghundar innan de börjar leka, samt sätt att jobba med skällande vid hämtning.
Vi såg också en DVD om ett nytt sätt att jobba med aggressiva beteenden och rädsla, som kallas BAT. BAT innebär att hunden lär sig att "rätt" reaktion på en det den reagerar på betyder att den får gå därifrån. Avståndet från det läskiga blir en belöning i sig, och man jobbar alltså mycket med funktionella belöningar, dvs vad hunden vill ha just då (avstånd, nosa, springa osv), och inte bara med godis. Så jobbar jag redan mycket på mina kurser, men kanske kan man även föra in det ännu mer på dagishundarna.

En mycket givande dag!

Här kommer såklart bilderna också som ni har väntat på :)
/Maria

Sigge och Morris, Hugo är vild till vänster


Morris, Pedri, Lizzie och Tex
 

Även Ossie var galen och lekte som en tok!

Fina Ossie!

Pedro njuter

Pedro

Ylle i full fart efter Lizzie och Tex



Ninja vill också leka! Men med vem?

Med Ylle kanske?


Kim och Pedro är lite som syskon <3

Pedro övar häcklöpning över Morris. Kim hjälper till.



Ylle stannar till en sekund

Sigge tar en lekpaus

Morris vilar en stund

Sixten slår kullerbyttor!

...hela vägen runt...

...landar på rygg...


...och blir alldeles vild!

Ossie hakar på!

Wiii!

Tricky solar

Ninja hälsar att de där stora var lite buffliga för hennes smak

Sigge försöker leka upp Malte! (som har fullt upp med att inventera gräsmattan)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar